Onnellinen mies – häviöstä huolimatta

”Hymyilevä mies”, elokuva nyrkkeilyn maailmanmestaruusotteluun valmistautuvasta Olli Mäestä on hyvä ja koskettava. Elokuvan nimeksi olisi kuitenkin paremmin sopinut ”Onnellinen mies – häviöstään huolimatta”. Englannin kielinen nimi elokuvalle on ”The Happiest Day”.

Elokuva on kiinnostava minulle senkin takia, että olin tuona MM-ottelun iltana 17. elokuuta 1962 Helsingin olympiastadionin katsomossa yli 23 000 muun katsojan kanssa. Matka Ylä-Savosta Helsinkiin oli minulle 16-vuotiaalle ensimmäinen yksin tehty pitkä reissu. Matka taittui tutun Pietikäisen rekkamiehen apumiehenä Helsinkiin ja kortteeri löytyi Annikki-tädin luota Kannelmäestä.

Serkku Veijo hommasi liput otteluun ja niin maalaispoika ihmetteli elokuun illassa stadionin suuruutta, ihmispaljoutta ja valaistun kehän hyörinää. Muistan seuranneeni ottelun ensimmäisen erän tarkkaan, mutta toisessa erässä katseeni harhautui muualle. Pitihän ottelun olla peräti 15-eräinen. Ja silloin tapahtui. Olli Mäki oli kanveesissa mestaruuttaan puolustavan Davey Mooren salamaiskun jälkeen. Minä serkku Veijolta kyselemään, että mitä nyt tapahtui. Ja tapahtuihan sitä. Pari kertaa Olli Mäki nousi ylös, mutta ei pystynyt puolustautumaan nopeanyrkkistä Moorea vastaan. Tuomari keskeytti ottelun. Eli koko MM-ottelu oli ohi alle 10 minuutissa.

Vuosia myöhemmin, kun Olli Mäen menestyksellinen nyrkkeilyura – mm. Euroopan mestaruudet sekä amatöörinä että ammattilaisena – oli ohi, tapasin Olli Mäen Kotkassa. Olli Mäki oli esittelemässä Ladan Niva maastoautoa. Juuri markkinoille tulleella autolla oli tarkoitus tehdä matka Suomesta Krimille. Nuorena maakuntalehti Etelä-Suomen toimittajana olin paikalla juttua tekemässä.

Siinä yhteydessä kysyin myös Moore-Mäki MM-ottelusta. Mäki kertoi, että hän joutui pudottamaan painoa liian nopeasti, kolme kiloa alaspäin 60 kilosta. Se vei voimia. Ja taisi Mäki mainita, että hän oli hieman sairastellutkin ottelun alla. Ottelun siirtokin kävi mielessä, mutta siirtäminen olisi ollut vaikeaa ja kallista. Oikea sarja Mäelle olisi ollut 60-kiloa ja hieman yli, kuten myöhemmät voitto-ottelut ja mestaruudet näyttivät.

Liian paljon – liian varhain

Elokuva on koskettava myös siksi, että se kuvaa sitä, miten lahjakkuutta pyritään hyödyntämään liian nopeasti ja liian varhain. Promoottori Elis Ask oli kunnianhimoinen ja aikaansaapa mies. Ja hän tunsi entisenä ammattinyrkkeilijänä pelin kuviot. Olli Mäki taas oli työläisnyrkkeilijä ja taustalleen uskollinen. Vaikka hän oli tietenkin vapaehtoisesti suostunut sopimuksiin ja ammattilaisnyrkkeilijäksi, oli hän välillä kuin sivullinen hänelle osoitetussa roolista sponsoreiden kainalossa yms. No onneksi mies taisi oppia nämäkin kuviot eikä muistele ammattilaisuraansa pahalla.

Väistämättä tulee mieleen toinen, traagisempi tapaus Tarmo, ”Tare” Uusivirta. Miehen tausta oli samantapainen kuin Olli Mäellä. Voittoja ja mestaruuksiakin tuli niin amatöörinä kuin ammattilaisena. Loppu oli vain traaginen. Tappio-ottelusta Tare ei toipunut, vaan katkeroitui ja päätti elämänsä oman käden kautta. Hänellä ei tainnut olla tukenaan ja tasapainoittamassa elämää Raijaa, kuten Olli Mäellä.

Mieleen tulee väistämättä myös maailman paras mäkihyppääjä Matti Nykänen. Paljon tuli aikanaan kultaa, kunniaa ja siipeijiöitä. Kaikkea liian nuorena ja liian nopeasti! Viime vuosina vai pitäisikö sanoa vuosikymmeninä ”meidän Matti” on aina välillä repsahtanut ja välillä taas terävöitynyt. Hieman sääliksi käy kuitenkin lööppejä lukiessa. Minä haluan kuitenkin muistaa Matti Nykäsen sinä äärimmäisen keskittyneenä huimapäänä, joka hyppää nuorukaisena Holmenkollenin sumun sekaan pelotta täysillä voittoon.

Risto Kauppinen

Käyttäjän Risto Kauppinen kuva

Risto Kauppinen

Kirjoittaja on YTM, tietokirjailija Risto Kauppinen, suurten ikäluokkien kasvatti. Syntyi Ylä-Savossa, opiskeli Tampereen yliopistossa, toimittajana Kotkassa, yritysjärjestön tiedottajana Lahdessa, yritysvalmentajana pääkaupunkiseudulla viimeksi Wilson Learning –valmennusohjelmien parissa.

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
(If you're a human, don't change the following field)
(If you're a human, don't change the following field)
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
2 + 0 =