Joka kerta, kun menen katsomaan Timo Koivusalon ohjaamaa elokuvaa suomalaisista merkkihenkilöistä, olen toiveikkaalla mielellä; toivottavasti ohjaaja on kehittynyt edellisestä. Ja joka kerta, tulee tunne: ihan hyvä, mutta jotain siitä jäi puuttumaan…

Sama tunne tuli, kun kävin katsomassa vantaalaisessa Bio Grandessa elokuvan Olavi Virrasta. Lauantai-iltapäivän näytökseen oli tullut satakunta ihmistä, vaikka elokuva oli ollut ohjelmistossa jo toista viikkoa. Virran tarina siis kiinnostaa etenkin vanhempaa väkeä. Elokuva oli luistavaa kerrontaa, mutta tasapaksua. Missä olivat draamalliset jännitteet? Tuli vain mieleen, mitä parhaat yhdysvaltalaiset käsikirjoittajat olisivat saaneet aikaan näin värikkäästä elämänkaaresta.

Jälkiviisaus on tietenkin turhaa, mutta sorrun siihen kuitenkin. Miksei painotettu sitä ylivoimaisuutta, mikä Olavi Viralla oli 1950-luvun Suomessa viihdetaitelijana. Joka vuosi useita eniten myytyjä levyjä, lukuisia elokuvarooleja, ennen näkemätön suosio tanssilavoilla, oma levykauppa jne. Ja kipuiliko Virta tolkuttaman suosionsa siihen liittyvien houkutusten ja perheensä välillä? Kaikesta päättäen Virta rakasti myös vaimoaan ja lapsiaan.

Miksi romahdus oli niin totaalinen?

Sitten tuli romahdus. Miksi se oli niin totaalinen ja nopea? Miksi yksi vääristelty kirjoitus sai sellaisen lumipallo vaikutuksen? Mikä olikaan sanoma- ja aikakauslehtien valta silloin? Mielenkiintoista olisi ollut paneutua filmissä myös siihen, miksi Olavi Virta ei lähtenyt vastaiskuun, oikaisemaan vääristeltyjä tietoja.

Pääsikö vähemmistön ääni - sensaatiota hakeva aikakauslehdistö - vallitsevaksi ja irvailtiin ”laulavasta lihapullasta”, vaikka suuri hiljainen enemmistä, Olavi Virran tansseissa käynyt ja levyjä kuunnellut väki tykkäsi – enemmän kuin tykkäsi. Ola antoi toivoa, lohtua ja romantiikkaa. Esiintymisessä oli sellaista ammattitaitoa ja glamouria, jota silloin kaivattiin.

Olavi Virta ja hänen äänensä ei unohdu

Omakohtainen kokemus. Ajelin iltamyöhään pääkaupunkiseudulta nelostotietä kohti pohjoista helmikuussa 2005. Olavi Virran syntymästä oli kulunut tasan 90 vuotta ja radiossa muisteltiin usean tunnin ajan suurta laulajaa. Taisin aukaista radion juuri Sysmän, Virran syntymäpitäjän kohdalla. Kymmenet soittajat kertoivat miten voimakkaasti Olan esiintyminen, laulu ja ääni olivat vaikuttaneet heihin. Joku oli kokenut ensi rakastumisensa, joku oli löytänyt puolisonsa, monet olivat kokeneet romanttisen, unelmoivan hetken arjen kovan raadannan vastapainoksi. Kaiho ja onni limittyivät. Kaikki nämä muistot olivat kertojilla edelleen kirkkaana, vaikka Olavi Virran kuolemasta oli kulunut jo 33 vuotta. Moni soittaja selvästi liikuttui muistoissaan. Niin minäkin kuuntelijana.

Elokuvan loppuun olisi hyvinkin voinut laittaa muutamia katkelmia soittajien muistoista. Se olisi korostanut sitä, että Olavi Virta oli jotain suurempaa kuin vain hyvä laulaja. Hän kosketti voimakkaasti hmisten tuntoja

Itse en Olavi Virtaa ehtinyt nähdä tanssilavalla esiintymässä. Mutta kerran olen nähnyt Olavi Virran Tampereella. Opiskelin Tampereen yliopistossa ja tentin jälkeen oli tapana mennä ottamaan muutama olut opiskelukaverini Kallun kanssa. Niinpä menimme joskus talvella 1970 Hämeenkadun varrella olevaan ravintola Voimaan. Iltapäivä oli aluillaan. Kallu, vannoutunut Olan fani hoksasi ravintolan etuosassa miesjoukon jossa istui myös Olavi Virta. Siinä samassa hän lähti kävelemään Olan luo. Sanoi arvostavansa häntä laulajana paljon ja että voisiko hän laulaa vielä yhden laulun. Ola, jo väsynyt ja nujerrettu mies, arvosti nuoren miehen tunnustusta, mutta sanoi ettei hän enää jaksa laulaa.

Ola elää
Risto Kauppinen

 

Käyttäjän Risto Kauppinen kuva

Risto Kauppinen

Kirjoittaja on YTM, tietokirjailija Risto Kauppinen, suurten ikäluokkien kasvatti. Syntyi Ylä-Savossa, opiskeli Tampereen yliopistossa, toimittajana Kotkassa, yritysjärjestön tiedottajana Lahdessa, yritysvalmentajana pääkaupunkiseudulla viimeksi Wilson Learning –valmennusohjelmien parissa.

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
(If you're a human, don't change the following field)
(If you're a human, don't change the following field)
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
13 + 5 =