Kun vuosien varrella on tavannut satoja yrittäjiä, on tullut usein myös pohdittua, miksi joku ryhtyy yrittäjäksi. Mitkä ovat perimmäiset syyt, miksi joku on valmis riskeeraamaan paljon, laittamaan likoon vaikka kaiken omaisuutensa – esim. asuntoa myöten - yrityksensä eteen? Miksi joku on valmis tekemään töitä vuorokauden ympäri yrityksensä eteen uskoen menestykseen huonoinakin hetkinä?

Tällaisia mietteitä on vuosikymmenien kokemus ja lukeminen minulle synnyttänyt:

  1. Hyvin tasapainoisen lapsuuden viettänyt ryhtyy harvemmin yrittäjäksi. Hän valitsee mieluummin tasaisemman ja riskittömämmän palkkatyöuran.
  2. Monella yrittäjällä on jo lapsuudesta syntynyt näyttämisen tarve. Esim. perheen asema ei ollut kovin korkealla ympäröivän yhteisön silmissä. Ja jos siihen liittyy vielä ympäristön taholta tullut epäoikeudenmukainen kohtelu, näyttämisen tarve sen kun vain kasvaa.
  3. Ympäristön malli tai kulttuuri. Miksi Pohjanmaalta on kautta aikojen syntynyt paljon yrityksiä – enemmän kuin esim. Savossa? Pohjalaisissa on edelleen vallalla ajattelu; jos kerran naapurikin niin tehdään me vielä isompi ja parempi. Pohjalaisuuteen kuuluu näyttämisen tarve.   
  4. Sopiva isä-trauma. Isä ei ehkä arvostanut tarpeeksi lastaan ja lapselle on tullut myöhemmin suuri tarve osoittaa, että hän on jotain – ja saada vihdoin kiitosta isältä.
  5. Innoittava hyväksyvä sukulainen tai naapuri, josta on tullut esikuva. Yksi roolimalli riittää. Tuollainen minäkin haluaisin olla.
  6. ”Läpimurtokokemus”. Nuorena noin kaksikymppisenä eteen tullut tai saatu ylivoimaiselta vaikuttanut haaste, jonka on selvittänyt onnistuneesti. Sen jälkeen on saattanut tulla tunne: ” Sky is the limit”.

 

Yrittämisen halu ja pyrky saavutuksiin – kolme koota: kama, kiima ja kunnia – saattaa kuitenkin olla niin voimakas, että omasta terveydestä ja jaksamisesta ei pidetä tarpeeksi huolta. Kun omaisuutta mainetta ym. on saattanut saada paljon, ei siitä enää pystykään nauttimaan. Terveys on mennyt.

 

Tässä muutamia mietteitä. Ottakaa kantaa, lisätkää listaa tai kumotkaa!

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva tietokirjailija. Työuransa aikana hän on toiminut mm. toimittajana, yrittäjäjärjestön tiedotuspäällikkönä ja yritysvalmentajana.

 

Käyttäjän Risto Kauppinen kuva

Risto Kauppinen

Kirjoittaja on YTM, tietokirjailija Risto Kauppinen, suurten ikäluokkien kasvatti. Syntyi Ylä-Savossa, opiskeli Tampereen yliopistossa, toimittajana Kotkassa, yritysjärjestön tiedottajana Lahdessa, yritysvalmentajana pääkaupunkiseudulla viimeksi Wilson Learning –valmennusohjelmien parissa.

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
(If you're a human, don't change the following field)
(If you're a human, don't change the following field)
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
7 + 2 =
buck-domain