Tuore MM-kultamitalisti Iivo Niskanen, 25 v. muisti haastattelussa lapsuutensa hiihtoidolia Mika Myllylää. Niskanen oli silloin 9-vuotias. Ja eikös ruotsalaiset ja norjalaiset haastattelun jälkeen alkaneet mussuttaa, ettei sellaista pahaa poikaa saisi edes mainita.

Olin itse katsomassa Lahdessa Salpausselällä helmikuussa 2001, kun Mika Myllylä saapui maaliin viestihiihdon voittajana, polvistui ja suuteli hankea ja suksiaan. Upea hetki, joka muutaman hetken kuluttua muuttui tragediaksi niin Myllylälle kuin koko Suomen hiihtomaajoukkueelle.

Kiellettyjen aineiden käyttäminen oli rikkomus, josta piti saada rangaistus. Ja niin saikin koko joukko Suomen eturivin hiihtäjiä, valmentajia ym. ”Suomen kansa”, joka oli opetettu siihen, että ”ruisleivällä, piimällä ja sisulla” voitetaan – rehellisesti, sai märän rätin naamalleen. Siksi vihapuheet netissä menivät yli kaiken järjen.

Vihapuheet menivät yli kaiken järjen

Mutta doping-rikkeestä on eri lajeissa jäänyt kiinni urheilijoita, joista moni on sen jälkeen myös palannut kilpailemaan. Otetaan esimerkkinä Harri Kirvesniemi, joka hiihti myös Lahdessa 2001. Kirvesniemi tunnusti suoraan, että menestymisen halu ja pakko meni järjen yli. Pyysi sillä tavalla anteeksi. Kilpaura katkesi siihen, mutta ura jatkuu suksialan yrittäjänä. Ja Ylen tv-studiossa maanantaina 1.3.2017 asiantuntijana vastaili toimittajien kysymyksiin entinen huippuhiihtäjä Harri Kirvesniemi.

Myös Virpi Kuituselta, nykyiseltä Sarasvuolta, B-näyte vahvisti 2001 hemohesin käytön ja myös Suomen naisten viestijoukkue menetti hopea mitalinsa, kun Milla Jauho tunnusti käytön. Virpi Kuitusen ura jatkui menestyksellisesti ja nyt hiihtouran jälkeen hän kommentoi tv-studiossa asiantuntevasti hiihtäjien suorituksia.

Ainakaan vielä ei ole saatu täyttä selvyyttä, miten vahva huoltojoukkojen painostus eri aineiden käyttöön oli 2001. Siitä huolimatta, että vastuu on aina urheilijalla.

Miksi Mika Myllylä ei istunut
kommentoimassa Lahden 2017 kisoja?

Yhtä hyvin studiossa olisi voinut istua Mika Myllylä. Miksi ei istunut? Yksi syy lienee ollut, että Myllylä ei täysin pystynyt käsittelemään tuomiotaan. Hän selitteli useaan otteeseen ”harmaasta alueesta” eli mikä ei ole kiellettyä, mutta on eettisesti rajamailla. Saattoi olla, että hänellä oli jotain tietoa muiden maiden hiihtäjien käytännöistä. Ja kun me suomalaiset muistamme sankarimme kuvan harjoittelemassa ja rämpimässä napaansa myöten upottavalla suolla ja kun sankari osoittautuu petturiksi, vastaisku on kova. Sitä ei Myllylä kestänyt.

Ja ystävät kaikkosivat - totaalisesti. Maailmanmestari Iivo Niskanenkin kiitti uskollisia tukijoitaan viime talvesta. Menestys ei silloin ollut odotettu ja monet niin sanotut ystävät kaikkosivat. Moni pyrkinee nyt takaisin. Niin vaihtelevaista on kansan suosio.

Saiko Myllylä kriisiapua?

Nykyjään kriisiapua saa moneen onnettomuuteen ja vaikeaan asiaan. Saikohan Myllylä sitä vai joutuiko vatvomaan asioitaan yksin? Epäilen ettei saanut.

Mika Myllylä oli loistava hiihtäjä. Lahjakas ja säälimätön harjoittelija. On turhaa luulla, että hän voitti dopingin ansiosta. Valitettavasti vain kunnianhimo ja voittamisen pakko ajoi joissakin tilanteissa vilpin tielle. Rikkeestään huolimatta arvostan edelleen korkealle kuuden olympiamitalin ja yhdeksän MM-mitalin hiihtäjää.

Risto Kauppinen

Käyttäjän Risto Kauppinen kuva

Risto Kauppinen

Kirjoittaja on YTM, tietokirjailija Risto Kauppinen, suurten ikäluokkien kasvatti. Syntyi Ylä-Savossa, opiskeli Tampereen yliopistossa, toimittajana Kotkassa, yritysjärjestön tiedottajana Lahdessa, yritysvalmentajana pääkaupunkiseudulla viimeksi Wilson Learning –valmennusohjelmien parissa.

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
(If you're a human, don't change the following field)
(If you're a human, don't change the following field)
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
9 + 7 =
buck-domain