Mieleen jääneitä henkilöitä
Ideageneraattori Voitto Talonen

Yksi vahvasti mieleen jääneitä henkilöitä työurani varrelta on Päijät-Hämeen Yrittäjien (aik. Lahden Seudun Yrittäjät), Suomen Yrittäjien Aluejärjestöjen Liiton (SYJL) ja Lahden Messujen ym. johtaja Voitto Talonen. Toimin hänen alaisuudessaan yrittäjien tiedotuspäällikkönä Lahdessa muutaman vuoden 1970-luvulla.

Voitto oli ideageneraattori, joka vihasi sanontaa: Ei se ole mahdollista, ei se onnistu. Toinen mielisanonta oli: Ajattele markan kautta. Paljon sai mies aikaan, vaikkakin projekti saattoi joskus maksaa paljonkin, kun mahdoton tehtiin mahdolliseksi.  

Yrittäjyyden arvostuksen lisääminen

Voitto Talonen oli vahvasti ideoimassa ja organisoimassa mm. seuraavia tapahtumia: Valtakunnalliset yrittäjäpäivät, Vuoden yrittäjä-palkinnot, Talousparlamentit, Työllistäjäparlamentit, Y-kuukausi, Y-lounaat, yrittäjäarpajaiset, ruohonjuurikampanja ym. ym. Esimiehenä Voitto oli innostava, mutta välillä rasittava. Ideat ja mielipiteet saattoivat muuttua hyvinkin nopeasti.

Voiton tärkein viesti yrittäjien aluejärjestöjen nokkamiehenä oli yrittäjyyden arvostuksen lisääminen. 1970-luvulla yrittäjyyden arvostus kun ei ollut suuren yleisön silmissä kovin korkealla. Yrittäjyyteen liitettiin ainakin ajatuksissa, että se on usein jonkinlaista vilppiä tai asiakkaan petkuttamista. Elettiin sosialidemokratian ja keskusjohdon vahvaa aikaa. Keskitetty järjestelmä – valtio – huolehtii tarpeistamme. Niin uskottiin.

Uusi Suomen keskipiste Puolangalle

Voiton ideoima oli mm. Yrittäjäkuukauden avaus. Ensimmäinen avaus oli Suomen pohjoiskärjestä, Nuorgamista. Seuraavana vuonna oli tarkoitus aloittaa Yrittäjäkuukausi silloisesta Oulun läänistä, mutta mistä sieltä. Voitto lensi lahtelaisen Eiri Kuvan perustajan kauppaneuvos Eino Riihelän kanssa pohjoiseen katsellen paikkoja ilmasta käsin. Riihelä oli innokas lentämisen harrastaja ja muutaman vuoden myös purjelentokoneiden valmistaja. Kun Piippolasta, virallisesta Suomen keskipisteestä ei löytynyt sopivaa laskeutumispaikkaa, se löytyi Puolangalta. Voitto meni kunnanjohtajan luokse ja tiedusteli, että eikö jollakin tavalla saataisi laskettua keskipistettä myös Puolangalle.

Siitä alkoi selvitys, jonka perusteella hieman eri tavalla laskettuna saatiin Manner-Suomen keskipiste Puolangalle.  Manner-Suomen keskipiste sijaitsee noin 10 kilometriä Puolangan keskustasta Housuvaarassa. Tämä laskennallinen keskipiste sijaitsee pohjois-eteläsuunnassa Manner-Suomen eli Utsjoen Nuorgamin ja Hangon Tulliniemen välillä kuvitellun viivan puolivälissä, ja tällä kohdalla itä-länsisuunnassa olevan itäisimmän pisteen ja Oulunsalon välillä kuvitellun viivan puolivälissä.

 Ja eikun Yrittäjäpirtti pystyyn Kainuun Yrittäjien voimin Housuvaaraan. Ja Yrittäjäkuukausi aloitettiin juhlavin menoin sieltä. Valitettavasti Yrittäjäpirtti jäi unholaan pian sen jälkeen.

Kansanedustajat paikalle – mitä kerrotaan

Kerran Voitto patisti minua kutsumaan kansanedustajia tiedotustilaisuuteen Finlandia talolle. Minä tein työtä käskettyä. Kun tilaisuuden päivämäärä lähestyi, useita kansanedustajia oli ilmoittautunut tilaisuuteen. Minä menin Voitolta kysymään, että mistä on tarkoitus kertoa kansaedustajille. Vasta siinä vaiheessa Voitto havahtui ja kirjoituskone alkoi paukuttaa tekstiä. Tai oliko niin, että Voitolla olivat teemat jo mielessä, ne piti vain panna paperille. En tiedä. No tilaisuus meni asiallisesti läpi ja yrittäjyyden edellytyksiä saatiin kiteytettyä ainakin muutamalle kansanedustajalle. Vaikuttavinta oli teollisuusneuvos Martti Kempin ”haastelu” – ei puhe – kansanedustajille omasta yrittäjätaipaleestaan ja sen vaikeuksistakin.

Käyttäjän Risto Kauppinen kuva

Risto Kauppinen

Kirjoittaja on YTM, tietokirjailija Risto Kauppinen, suurten ikäluokkien kasvatti. Syntyi Ylä-Savossa, opiskeli Tampereen yliopistossa, toimittajana Kotkassa, yritysjärjestön tiedottajana Lahdessa, yritysvalmentajana pääkaupunkiseudulla viimeksi Wilson Learning –valmennusohjelmien parissa.

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
(If you're a human, don't change the following field)
(If you're a human, don't change the following field)
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
11 + 6 =
buck-domain